2015. május 29., péntek

Sorozatok, amiket nézek - 1. rész

Már egy ideje érlelődött bennem ez a bejegyzés, hiszen szándékaim szerint a könyvek és a filmek mellett a sorozatok is helyet kapnak a blogomon, de ha átfutom a korábbi bejegyzéseimet, csak pár sorozatról írtam eddig. Ezt pótolnám most be, ráadásul rögtön két bejegyzésben is, mivel 13 db sorozatról lesz szó, amit egyetlen bejegyzésbe kár lenne belesűríteni. A jelenlegi első részben azokról lesz szó, amik ősztől tavaszig tartanak, általában egy hosszabb téli szünettel megspékelve, és általában 22-24 részesek (némelyikről írtam rövidebben korábban, de azok általában egy epizód utáni reakciók voltak; azok is megtalálhatóak a blogon, ha valakit érdekel). Már az elején szeretném kiemelni, hogy nem elsősorban a sorozatok bemutatása a célom, hanem inkább az aktuális évaddal kapcsolatos érzelmeimet, gondolataimat fogom leírni, így aki a lentebb felsorolásra kerülő sorozatokat nem nézi, de majd szeretné elkezdeni valamikor, vagy nézi, de nem épp az aktuális évadnál, az ne olvasson tovább, mert spoilerekkel telezsúfolt beszámolók következnek!

1. Gotham (2014- )
Ahogy az évszámból is látszik, ez a sorozat újoncként indult el ősszel. A pilot után írtam róla röviden, és abban azt olvashatjátok, hogy nem győzött meg túlságosan, de azért folytattam. Minden epizódban történt valami rejtélyes gyilkosság vagy eltűnés, amit a rendőrség megpróbált kivizsgálni és megoldani, az élen Gordon nyomozóval, s a nyomozások során mindig találkozhattunk egy-két karakterrel, akik később majd Batman fő ellenségeivé válnak. Emellett Gordon magánéletét és a rendőrséggel való kapcsolatát is nyomon követhettük, a másik fő szálon pedig a fiatal Bruce Wayne próbálta kinyomozni, kinek állhatott szándékában megölni a szüleit, illetve a két rivális maffia is folyamatos harcban áll egymással. A Batman-történettel nem foglalkoztam korábban, csupán Christopher Nolan trilógiáját ismertem, meg persze egy néhány ismertebb gonoszt, és valószínűleg ez lehetett a fő probléma, hogy miért nem kedveltem meg a sorozatot. Végig úgy éreztem, Gordon és Fish Mooney meglehetősen túljátsszák a szerepüket, az egy epizód-egy új gonosz koncepció is zavart, inkább mutattak volna be kevesebb főgonoszt, több háttértörténettel (lsd. Ogre az évad utolsó négy-öt epizódjában). A kedvenc epizódom a 17. rész volt, amelyben Jerome-mal ismerkedtünk meg, akiről nem mondták ki egyértelműen, hogy ő lesz a Joker, de voltak jelek (vörös haj, félelmet keltő vigyor és nevetés), és ezt bántam a legjobban, hogy nem vitték tovább az ő történetét sem.
Így az évadzáró megtekintése után úgy döntöttem, nem folytatom tovább a sorozat nézését annak ellenére sem, hogy elég nagy cliffhangert tettek az epizód végére és a hírek szerint a második évad a Jokerre fog koncentrálni. Egyszerűen nem érdekel annyira a karakterek jövőbeni sorsa, hogy úgy érzem, időpocsékolás lenne, ha csak a Joker-sztori miatt maradnék.

2. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D (2013- )
A Bosszúállók-kritikám óta szerintem nem nehéz kitalálni, hogy anno miért vágtam bele ebbe a sorozatba. Az alapsztori az volt, hogy jobban megismerhetjük a S.H.I.E.L.D működését és ráadásul kiderült, hogy Phil Coulson él és virul. Az első évad főleg a saját kis csapata összeverbulásáról, illetve Coulson "feltámasztásának" valódi hátteréről szólt. Nehezen indult, de a téli szünet után nagyon jó lett az első évad, megszerettem a szereplőket, valamint a történet is elég érdekesnek ígérkezett, így folytattam a második évaddal. És itt sem kellett csalódnom. Onnan indult, hogy a S.H.I.E.L.D ugyebár összeomlott az első évadban (valamint az Amerika Kapitány: A tél katonájában), Coulson lett az igazgató, és nekiállt újjáépíteni a romokból ezt a fontos kormányzati szervet. Így jöttek új szereplők is, újabb történetszálakkal. Bár sok helyen olvastam, hogy sokaknak nem tetszik ez a földönkívülis vonal, ami bejött a cselekménybe az Orákulummal meg Coulson furcsa írásával, én kifejezetten élveztem. A téli szünet után pedig újfent belecsaptak a lecsóba az Embertelenek és az "igazi S.H.I.E.L.D" sztorikkal, bár utóbbi nekem kicsit gyengére sikerült. Volt egy epizód, ami egyenesen összekapcsolódott a Bosszúállók: Ultron kora nyitójelenetével, ez a rész volt a kedvencem, a dupla évadzáró pedig felettébb izgalmas és ütős lett. Már hivatalos, hogy lesz 3. évad és nem kérdés, én biztosan nézni fogom.

3. Once Upon a Time (2011- )
Ez az első a mai listán, amit nem magamtól, hanem egy barátnőm ajánlására kezdtem el nézni 2014 januárjában. Még abban az évben utolértem a sorozatot, és nagy favorittá vált. Az alapkiindulópont ugye az volt, hogy a Gonosz Királynő átkot bocsátott a mesebirodalomra, és így minden mesehős átkerült a mi világunkba, egy Storybrooke nevezetű helyre, ahol átlagos emberként élik az életüket, mert nem emlékeznek arra, kik is ők valójában. De aztán megérkezik a városba Emma Swan, és az első évad végére az átok megsemmisül, átadva a helyét sok más izgalmas kalandnak. A nemrég véget ért negyedik évad a Frozen című mese főbb szereplőit és helyszíneit vette kölcsön és illesztette bele tökéletesen a saját világába. Engem meglepetésként ért, hogy Elsa nem lett gonosz, csak kétségbeesetten kereste a húgát, Annát. Jött egy új főgonosz a Hókirálynő személyében, valamint Emma varázsereje egyre inkább kibontakozott. A téli szünetig megoldódtak a problémák, és a márciusi folytatáskor megérkeztek a Sötétség Királynői: Ursula (A kis hableány), Demóna (Csipkerózsika) és Szörnyella De Frász (101 kiskutya), mellettük még az első évadban nagy szerepet játszó mesekönyv lett újra fontos, mert kiderült, valahol létezik az Író, aki megírta a meséket, és a gonoszok úgy gondolták, eljött az idő, hogy az Író nekik, ne pedig a hősöknek adja meg a boldog befejezést.
Amit nagyon szeretek ebben a sorozatban az a mód, ahogy feldolgozza és újra elmeséli a jól ismert meséket, mindegyik figurának egy kissé kicsavart történetet adva. A Királynőkkel is ez történt: Ursuláról kiderült, hogy valaha gyönyörű hangja volt, amíg át nem verték, azért lett gonosz; Demóna elvesztette a gyermekét; Szörnyellát pedig a szerelmi bánat változtatta sötétté. Az évadzáró láttán pedig leesett az állam: Emma Swan, a Megmentő, Hófehérke és a herceg gyermeke, az igaz szerelem szülötte gonosz lett!!!!! Kíváncsian várom, mit fognak ebből kihozni, az ötödik évadot ugyanis hivatalosan bejelentették és buta lennék, ha nem folytatnám a sorozatot.

4. The Big Bang Theory (2007- )
Erről fogok a legkevesebbet írni. A sorozat onnan indult, hogy két fizikus, kissé "nerd" fiú szomszédságába beköltözött egy szabadelvű, színésznői álmokat dédelgető lány. A sorozat folyamán megismerkedtünk a fiúk baráti körével, a lány maga is egyre jobban beilleszkedett közéjük, sőt már jegyben jár az egyik fiúval, s persze más lányok is csatlakoztak a csipet-csapathoz. Maga a sorozat nem árul zsákbamacskát, legfőbb célja az intelligens módon való szórakoztatás, de alkalomadtán popkulturális utalásokat és érdekes történelmi, fizikai, kémiai, biológiai, stb. tényekről, kutatásokról is hallhatunk. Május elején a 8. évad ért véget, és már hivatalos, lesz 9. évad. Ezt a sorozatot se a kezdetektől, csupán másfél éve nézem, de nagy rajongója vagyok, mert a sok misztikus-mesés-vámpíros-szuperhősös történet mellé kell egy, ami kellemes kikapcsolódást és önfeledt szórakozást nyújt mindössze húsz percben. Kedvenc karakterem Sheldon, aki sokat fejlődött az évek alatt, jelenleg épp hosszú párkapcsolatban él egy lánnyal, Amyvel, s a 8. évad egy szívszorító jelenettel zárult: Amy egy veszekedést követően azt mondta, gondolkodnia kell, szeretne-e továbbra is ebben a kapcsolatban maradni, majd ezután (Skype-on történt a beszélgetés) Sheldon tanácstalanul elővett egy jegygyűrűt az asztalfiókból, és azon tűnődött, mi legyen ezután. Izgatottan várom, hogy fog kezdődni a következő évad, és természetesen folytatom a sorozatot.

5. The Originals (2013- )
Ez a sorozat a lentebb sorra kerülő The Vampire Diaries spin-offja, ami azt jelenti, hogy több, a TVD-ben feltűnt karaktert áthoztak ebbe a sorozatba és itt fejtik ki a sztorijuk további menetét. A sorozat címe is ezekre a karakterekre utal, ők ugyanis az "Original family", a Mikaelsonok, akik már ezer éve élnek a földön, ők az első vámpírok és minden további vámpír tőlük származik. A sorozat elsősorban három, még életben lévő testvér Klaus, Elijah és Rebekah sorsát mutatja be; az első évadban Klaus testvéreivel együtt visszatér szülővárosukba, New Orleansba, ugyanis ott Marcel, Klaus egykori tanítványa vette át a hatalmat. Klaus azonban úgy dönt, itt az ideje, hogy visszavegye magához imádott városa irányítását, de emellett szembesülnie kell a ténnyel, hogy egy vérfarkas lány, akivel egyéjszakás kalandba keveredtek, gyermeket vár tőle (ja igen, ezt elfelejtettem: Klaus hibrid, félig vérfarkas, félig vámpír, az anyja ugyanis egy vérfarkassal csalta meg az apjukat). Az első évad végére Marcel és Klaus békét kötnek, Klaus kislánya megszületik, de újabb fenyegetés van úton: a Mikaelsonok rettegett anyja, Esther visszatért a túlvilágról, hogy elpusztítsa gyermekeit. A második évad innen indul, s hamar kiderül, az anyának más céljai vannak: a vámpírléttől akarja megszabadítani gyermekeit, valamint arról is tudomást szerzünk, hogy Esther valahava alkut kötött nővérével, Dahliával, s az alku részeként a nő mindig eljön az aktuális Mikaelson-elsőszülöttért, aki ez esetben nem más, mint Klaus újszülött lánya, Hope. Klaus persze mindent megtesz azért, hogy lányát biztonságban tudja, s az évad során rengeteg izgalmas, megdöbbentő és néha szomorú dolog történik, amikben most nem mennék bele, különben sose végzek ezzel a poszttal :) Az évadzáró itt is remekül sikerült, viszont meglepően lekerekített lett, s ha nem lenne már bejelentve, hogy lesz harmadik évad, egy kissé félnék attól, hogy nem lesz folytatása ennek a nagyon jó sorozatnak, ami két évad alatt bőven túlnőtt anyasorozatán, a TVD-n. Én természetesen maradok a The Originals és Klaus Mikaelson mellett.

6. The Vampire Diaries (2009- )
Akárcsak a Once Upon a Time-ot, ezt is barátnőm ajánlására kezdtem el nézni még 2013-ban. Szeretem a vámpíros-misztikus sorozatokat, ráadásul akkoriban még nagyban ment a True Blood című sorozat is, aminek szintén nagy rajongója voltam, így nem volt kérdés, ez a sorozat is tetszeni fog. Így is lett. Az alapsztori az volt, hogy adott egy kisváros, Mystic Falls, ahol éldegél egy gimnazista lány, Elena, akinek az életében semmi különös nem történik. Aztán nemsokára megismerkedik egy titokzatos fiúval, Stefannel, majd annak bátyjával, Damonnel is, s temérdek természetfeletti kaland közepette kettejük között sodródik, a harmadik évadban ő maga is vámpírrá válik, s végül Damon mellett köt ki. Az előző, ötödik évad azzal ért véget, hogy Damon meghalt, és egyben el is tűnt, mivel a túlvilág megszűnt létezni. Elena a hatodik évad kezdetén szerelmét gyászolja, s megpróbál továbblépni. Közben persze kiderül, Damon nem halott, hanem egy börtönvilágban rekedt Elena legjobb barátnője, Bonnie társaságában. Miközben onnan keresnek kiutat, rájönnek, hogy ezt a börtönvilágot nem nekik, hanem egy Kai nevű pszichopata boszorkánynak tervezték, aki természetesen mindenáron ki akar jutni arról a helyről.
Ez az a sorozat, amivel nem tudok mit kezdeni, a hatodik évad ugyanis nagyon vegyes érzéseket hagyott bennem. Kai történetszála kifejezetten jó volt, örültem, hogy Klaus után végre megint van egy igazi főgonosz a sorozatban, erre mit csinálnak vele? Lefejezik az évad végén! Kösssz.... A másik problémám a szerelmi szálak kuszasága és nyálassága volt. Elena gyászolja Damont, majd inkább úgy dönt, kitörölteti az emlékeit a fiúról, mert akkor nem fog fájni a hiánya, a fiú persze pont addigra tér vissza, de sebaj, a szerelem mindent legyőz, emlékek nélkül is megint egymásba szeretnek, aztán Elena emberré válik (nem megyek bele), Damon eldönti, hogy ő is ember lesz, mert így együtt élhetik le az életüket, de ekkor hopp! Elenát baleset éri, aminek következtében kómába esik, amiből csak akkor ébredhet fel, ha Bonnie meghal, a gonosz Kai ugyanis összekötötte kettejük életét. Elena így koporsóba kerül, és megy Damonék családi kriptájába egészen addig, amíg Bonnie meg nem hal. Nem tudom, más hogy van vele, de nekem ez kicsit sok volt egyszerre, és nem is győzött meg igazán. Az évadzáró vége is semmilyen lett, nem lehet következtetni arra, mi jöhet ezután. Lesz hetedik évad, de erősen el kell gondolkodnom, hogy én azt szeretném-e majd nézni.

Hát, ennyi lenne "röviden". Bár nem mentem bele részletesen az egyes történésekbe, ettől függetlenül úgy gondolom, talán rávilágítottam egy-két fontos dologra, és esetleg tettem pár jó megfigyelést. Akik szintén nézik a fenti sorozatokat, és lenne véleményük, akár az enyémmel megegyező, akár attól eltérő, szívesen várom őket (kulturált kereteken belül!) A következő részt a hétvége folyamán tervezem elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések: