2018. május 13., vasárnap

Filmkritika: Vasakarat (2016)

A mai alkalommal egy olyan film véleményézését olvashatjátok, amit nem moziban tekintettem meg. Az áprilisi Tűzgyűrű-kritikához hasonlóan erről is azért írok, hogy egy kicsit változatosabb legyen a blog, és ne mindig csak friss mozifilmek kerüljenek szóba.
A történetről röviden: A film egy valóban megtörtént esetet dolgoz fel. Egy amerikai-olasz bokszoló, Vinny Pazienza súlyos autóbalesetet szenvedett, melynek során megsérült a nyaka. Az orvosok még abban sem bíztak, hogy képes lesz-e újra járni, Vinny azonban ennél is többre vágyott: vissza akart térni a ringbe…
Leszögezem az elején: nem a boksz miatti rajongásom, hanem a főszerepet játszó Miles Teller személye miatt néztem meg a filmet. Jó pár blogbejegyzésben megemlítettem már a nevét, lévén 2015 óta ő a kedvenc színészem. Még mielőtt elkezdenétek rossz következtetéseket levonni, elmondom, hogy nem csak az ő két szép szeme miatt voltam kíváncsi a filmre, láttam az előzeteseket, és érdekesnek tűnt a történet. A megtekintése után azonban nem az „érdekes”, inkább a „korrekt” szót tudnám használni rá. Lineáris sztorivezetés során ismerhettük meg Vinnyt és a családját, láthattuk bokszolni két meccsen, aztán jött a baleset, az azt követő felépülési időszak, majd pedig a felkészülés a visszatérésre. Ez így leírva szépen hangzik, vizuálisan azonban elég monoton volt. A bokszolós jelenetekről a jó fényképezésen kívül semmit nem lehet elmondani, nem volt bennük katarzis (még az utolsóban sem), nem érezted azt, hogy eggyé válsz a tömeggel, és szurkolsz Vinnynek. A családját, a hozzájuk fűződő viszonyát is csak felszínesen mutatták be, pedig volt egy-két elejtett mondat közte és az apja között, ami alapján azt lehetett feltételezni, hogy nem volt annyira sima a kapcsolatuk, mint amilyennek a rendező ábrázolta. Nem hangzik túl jól, de a baleset kellett ahhoz, hogy felrázza egy kicsit a cselekményt. A dráma megérkezésével kicsit közelebb kerültünk Vinnyhez, az érzéseihez, gondolataihoz, és kibontakozott előttünk egy harcos portréja, aki mindent megtett azért, hogy újra bokszolhasson, hiszen számára ez jelentette a világot. A HALO-kerettel való együttélést, a legkisebb rossz mozdulattal járó fájdalmat, vagy a lebénulás miatti aggodalmat bemutató jelenetek alkották a film legerősebb részét, nézőként te is érezted a fájdalmat vagy épp tehetetlenséget, amivel Vinny szembesült. Ugorjunk át a szereplőgárdára, bár ott sem voltam maradéktalanul elégedett. A karakterek többsége nem sikerült túl emlékezetesre, az a néhány, aki mégis, azt is elsősorban a színészeknek kell megköszönnünk. Aaron Eckhart fantasztikus volt az alkoholproblémákkal küzdő, de lelkiismeretes edző szerepében, és hasonlókat lehet elmondani a szülőket alakító Ciarán Hindsről és Katey Sagalról. Szándékosan hagytam a felsorolás végére a főszereplőt, mivel nem egészen tudom, hogyan is fogalmazhatnám meg érthetően a gondolataimat. Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy az előzetesek és az olvasott cikkek alapján sokkal lázadóbbnak, problémásabbnak képzeltem el Vinnyt, de alapvetően az a fajta laza, viccelődő figura volt, amit láttam már más nem túl érdekes vagy emlékezetes filmekben Miles Tellertől, úgyhogy ebből fakadóan eleinte nem láttam semmi kiemelkedőt a játékában. Aztán jött a baleset,  és onnantól fogva megmutatta, hogy ha egy jelenet megköveteli, tud ő többet is lazaságnál, és pont ezért tetszett inkább a film második fele. Meg persze dicsérjük meg a fizikai átalakulását is, amit rajongóként ugyebár nem tudtam nem észrevenni. :)
Aki szereti a sportfilmeket, pláne az ilyen megtörtént és nem mindennapi eseményekkel foglalkozókat, annak abszolút tudom ajánlani. Egy korrekt alkotásról beszélhetünk, aminek cselekményvezetés terén vannak hibái, de a színészei, illetve a kitartásról megfogalmazott gondolatai miatt érdemes rászánni az időt, és legalább egyszer megnézni.


Értékelés: 65%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Vinny és az edzője, Kev kapcsolatát.
  - A HALO-kerettel való együttélést.
  - Az archív felvételeket.


Vasakarat (Bleed for This)
színes, feliratos, 117 perc
Rendező: Ben Younger
Szereplők: Miles Teller, Aaron Eckhart, Ciarán Hinds, Katey Sagal, Ted Levine, Amanda Clayton

Nincsenek megjegyzések: