2017. március 2., csütörtök

Filmkritika: Logan - Farkas

Két hónap kihagyás után végre valahára ismételten voltam moziban, úgyhogy ennek alkalmából írom a mai bejegyzést. Az Információmorzsák-rovatból már tudhatjátok, hogy kíváncsian vártam a Logan - Farkas című filmet, amit ma sikerült megtekintenem és most jól meg is mondom róla a véleményemet. Figyelem, a bejegyzés spoilereket tartalmaz!!!
A történetről röviden: 2029-ben járunk, a mutánsok nagy része már kihalt. Logan limuzinsofőrként tengeti életét, és egy, a mexikói határhoz közeli elhagyatott épületben ápolja a megöregedett X professzort. Hamarosan felbukkan egy ápolónő egy furcsa kislánnyal, Laurával, aki egy kísérleti program eredményeként született és arra kéri Logant, segítsen eljuttatni a lányt egy biztonságosnak hitt helyre. Az odáig tartó út azonban egyáltalán nem könnyű...
Farkas karaktere végre megkapta azt a filmet, ami már járt neki egy ideje. Egy véres, leszakadó fejekkel és végtagokkal, sebesülésekkel, rengeteg káromkodással telepakolt mozgóképet, ami ugyanakkor méltó módon int búcsút az egyik legkedveltebb mutánsnak. Hugh Jackman több alkalommal lenyilatkozta, hogy ez volt az utolsó film, amiben eljátszotta Farkast, és szerintem ennél szebben nem is köszönhetett volna el ikonikus szerepétől. Alakítása az egyszerűségétől lesz igazán erős, hitelesen jeleníti meg a figura öregedéssel folytatott harcát, ugyanakkor a jól ismert gorombáskodó hangnemét sem hagyja el útközben. Főszereplőtársai hasonlóan jó alakítást hoznak, a Laurát játszó Dafne Keen alig tíz sort mond az egész filmben, mégis minden egyes pillantásának súlya és jelentése van. A fentebb említett véresebb harcjelenetek egyáltalán nem lógtak ki a filmből, a káromkodások sem tűntek erőltetettnek, épp ellenkezőleg ezek mind kellettek ahhoz, hogy a sztori jól működjön, s meg is lepődtem magamon, mert kivétel nélkül mindegyik harcjelenetet rettentően élveztem, vérzivatar és repkedő végtagok ide vagy oda.
Laura kapcsán futott ugyan egy mellékszál a fiatal mutáns gyerekekkel, amit nem is zártak le, mivel feltételezhetően ebbe az irányba akarják folytatni az X-Men franchise-t, azért ez elsősorban Logan filmje volt. Láthattuk, ahogy küzdött az öregedéssel, ahogy elveszített mindenkit, aki egykor fontos volt neki, ugyanakkor egy rövid időre átélhette, milyen érzés, ha családja van az embernek. Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ténylegesen azzal végződik a film, hogy Logan meghal, mert úgy voltam vele, attól, hogy a színész elbúcsúzik a szereptől, az még nem jelenti azt, hogy soha, senki más többet nem játszthatja el, és ezért meg kell halnia a karakternek. Ennek ellenére nagyon tetszett a filmet lezáró végső harcjelenet, ami méltó módon búcsúztatta el főhősét. Összességében az egész alkotás hatalmas dicséretet érdemel, amiért végre mindenféle korhatárbesorolásra fittyet hányva úgy mutatta be Logant, ahogy kell, ugyanakkor az érzelmekkel sem spórolt. Bátran ajánlom bárkinek megtekintésre!


Értékelés: 85%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - Egytől egyig az összes harcjelenetet.
  - Road movie Logannel, Charlesszal és Laurával.
  - A másik Logant (X-24-et).
  - Búcsú két ikonikus szereplőtől.
  - A film utolsó jelenetét.
  - Ne számítsatok stáblista utáni jelenetre! Saját tapasztalatból mondom, hogy nincs semmi a stáblista után, illetve utánanéztem a neten, és a rendező is megerősítette, hogy nincs pluszjelenet.


Logan - Farkas (Logan)
színes, magyarul beszélő, 137 perc
Rendező: James Mangold
Szereplők: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Stephen Merchant, Boyd Holbrook, Richard E. Grant, Elizabeth Rodriguez

Nincsenek megjegyzések: