2016. október 2., vasárnap

Filmkritika: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A mai bejegyzésnek egy könyvadaptáció lesz a témája. A könyvverziót nem olvastam, de a film megtekintése után erősen elgondolkodtam rajta, hogy majd megpróbálkozom vele egyszer, mert érdekesnek tűnik a történet. Így természetesen ez a kritika nélkülözni fogja a könyv-film összehasonlítgatást, inkább arról szeretnék írni, hogy maga a film miként hatott rám.
A történetről röviden: Jacob egy átlagos tizenéves srác, aki Floridában él a szüleivel. Imádott nagyapja egyik nap hirtelen meghal, a fiú pedig egészen Walesig utazik, hogy többet tudhasson meg a nagyszülő rejtélyes múltjáról. Wales ködös tájain pedig belebotlik Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeknek fenntartott intézményébe, s rájön, ő maga sem egy átlagos fiatal...
Tim Burton-filmről beszélünk, szóval muszáj a látványvilággal kezdenem. Egyszerűen mesteri volt, ahogy a napfényes Floridát szembeállította a ködben úszó Walessel: a történet elején feltűnő éles fények, műnek ható berendezések  jól látható ellentétben álltak az ódon kastéllyal és a furcsa ruhába öltözött gyerekekkel. Ezzel a húzásával a rendező engem elég hamar megnyert magának, teljesen lenyűgözve ültem a moziszékemben. A látvány mellett a történet is lekötött, egyszerre volt érdekes, rejtélyes és izgalmas. Akadtak ugyan jelenetek, amiket nem értettem meg teljesen, főleg az idővel és a hurkokkal kapcsolatos részek okoztak nehézséget, de ha ezeket leszámítjuk, akkor egy kellemes filmélménnyel lettem gazdagabb. A színészekre sem lehetett panasz: a főszerepet játszó Asa Butterfield tökéletes választás volt, pont a lényegét ragadta meg Jacob karakterének, a gyerekeket játszó fiatal színészeket szintén dicséret illeti, és persze ott volt Eva Green. Őt a Penny Dreadful című sorozatnak köszönhetően ismertem meg, illetve láttam már egy-két filmben, de leginkább a sorozatból tudtam meg, micsoda színésznő. A Vándorsólyom kisasszony... címszerepében pedig tündökölt és elvarázsolt. Minden apró gesztusával, pillantásával tökéletesen jellemezte az általa eljátszott karaktert: a nőt, aki bármit megtesz azért, hogy biztonságban tudhassa a gyerekeket. A neve is beszédes, mivel alkalmanként képes volt átváltozni madárrá, és az is nagyon tetszett, ahogy a madárra jellemző viselkedésjegyeket beleépítette a kisasszony nonverbális megnyilvánulásaiba.
Összefoglalva tehát csapongó gondolataimat, azt kell mondjam, hogy egy szórakoztató filmet láttam. Voltak hibái, amennyire tudom, a könyv cselekményét sem követte minden esetben, de sikerült összeválogatnia egy jó színészgárdát egy kitűnő vezető színésznő mellé. A látvány gyönyörű, a történet egyszerre aranyos és félelmetes, egyszóval semmi akadályát nem látom annak, hogy ne tudnám bárkinek meleg szívvel ajánlani a filmet. Ha egy kicsit is vonz a különös és a természetfeletti, akkor irány a mozi!


Értékelés: 75%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
  - A floridai és walesi helyszínek színeit.
  - Jacob először jár a hurokban.
  - A különleges gyerekeket.
  - A vidámparkos összecsapást.
  - A rendező cameóját.


Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)
színes, magyarul beszélő, 127 perc
Rendező: Tim Burton
Szereplők: Asa Butterfield, Ella Purnell, Eva Green, Samuel L. Jackson, Judi Dench, Chris O'Dowd, Rupert Everett, Allison Janney, Terence Stamp

Nincsenek megjegyzések: