2014. október 18., szombat

Filmkritika: Éhség

Ezen a hétvégén úgy terveztem, film- és sorozatmaratont tartok, ezért jelentkezem a mai nap már másodszor. A most szóba kerülő film legalább olyan jelentős alkotás, mint a Mielőtt meghaltam, akár párhuzamot is vonhatunk köztük, hiszen bizonyos szempontból mindkettőnek a középpontjába a test áll, valamint az egyén tragédiája.
Az Éhség 1981-ben játszódik, amikor is bebörtönzött ír terroristák egy csoportja úgy dönt, éhségsztrájkkal tiltakozik azon brit törvény ellen, hogy terroristaként nem kaphatnak politikai státuszt, s így más bánásmódban részesülnének. A film nagy része minimalistán, hosszú beállításokban, teljes valójában mutatja be mindazt a fizikai szenvedést, amin ezek az emberek keresztülmentek annak érdekében, hogy előbb vagy utóbb, de megkapják azt a bizonyos státuszt.
Leszögezem már most, nagyon kemény filmről van szó. A kamera nem szégyellősködik, nem fordul el egy-egy durvább jelenet során, hanem hagyja, hogy a néző végignézze és ezáltal a szereplőkkel együtt szenvedjen. Másfél órás a játékidő, de sokkal többnek éreztem, mert minden egyes jelenetnek súlya volt, ami rendesen megülte az idegeimet és a gyomromat is. Színészek tekintetében Michael Fassbender a terroristacsoport vezető alakjaként kiváló alakítást nyújt, de a többi szereplőre sem lehet panasz, a rendező mindenkiből a maximumot hozta ki. (és nem mellesleg ekkor kezdődött meg a közös munka közte és Fassbender között, akivel azóta még két közös filmet készítettek)
Ez a film nem az a típus, amiről oldalakat lehetne írni, nem sok történés van benne, inkább karakter-és dialógusközpontú az egész. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg, de javaslom, előtte tréningeljétek kicsit az idegrendszereteket és a gyomrotokat, mert nem egy tündérmesét fogtok látni, ha elindítjátok a filmet.

Értékelés: 80%
Jelenetek, amiket érdemes figyelni:
 - A vágás nélküli beszélgetést Bobby és a pap között.
 - Bobby éhségsztrájkját.


Éhség (Hunger)
színes, eredeti nyelvű, 96 perc
Rendező: Steve McQueen
Szereplők: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Stuart Graham, Liam McMahon, Brian Milligan

Nincsenek megjegyzések: